Kundberättelser

Fotbollsspelare div 2 skickar sms

Arvid

Sms: Hej Linda, det var Arvid här igen från Dalstorps IF. Ville bara säga att behandlingen jag var på igår var nog det bästa jag varit på! Ville testa lite försiktigt igår på träningen för att se om det gjort någon skillnad och jag kunde till och med vara med på hela passet! Utan någon känning varken igår eller idag. Tusen tack för hjälpen!

-------------

Limadors kommentar: Arvid bröt ett ben i foten för ett drygt halvår sedan och gick gipsad i fyra veckor. Under rehabiliteringen har det tillstött komplikationer och att komma igång med träning har inte gått. Arvid  har kontakt med Frölundaortopeden i Göteborg och skulle på återbesök dit dagen efter besöket på Limador. 

 

Publicerat med kundens medgivande 

Nyopererad, ont, svullen, missfärgad, sår, dåligt allmäntillstånd

Lena 56 år

Lena berättar att hon blev opererad för hallux valgus (knöl vid stortån) i full narkos. Efter operationen mådde Lena mycket dåligt. Hon hade svårt för att andas och svimmade två gånger, detta höll i sig i flera dagar även efter att Lena skrivits ut och kommit hem. Lena sökte hjälp på akuten men fick åka hem igen utan åtgärd.

På femte dagen efter operationen kom Lena på behandling på Limador. Hon fick intermittent vakuumbehandling, sår-programmet. Direkt efter behandlingen märkte Lena att tårna som varit blåa efter operationen återfått sin normala färg. Då hon kom hem hade svullnade i foten gått ner. Hon kände sig starkare, fick energi. Alla symptom, trötthet, svaghet och svårt för att andas hade försvunnit.

Efter andra behandlingen som gjordes några dagar senare kunde Lena konstatera att svullnaden som sträckte sig långt upp på benet försvunnit. Lena, som har smala ben, märkte att ett lipom (fettknöl) som sitter på låret och är ganska stort hade gått ner i svullnad och syntes mindre.

Lena planerar nu, att ta ytterligare en behandling för att förbättra läkningen ännu mer. 

Publicerat med kundens medgivande.

Svullen i hela kroppen, smärttillstånd efter borrelia, hälsporre

Anna 59 år

Anna kom till Limador med smärta och svullnad i ben, fötter och händer. Hon besvärades även av hälsporre. För ett år sedan fick Anna borrelia och har sedan dess haft huvudvärk och smärta i nacken som strålar ut mot käken. Sömnen var dålig bland annat på grund av värk, hon vaknade ofta med huvudvärk. Anna hade blivit grundligt undersökt med magnetkamera utan att man kunde hitta orsaken till hennes huvudvärk och att det strålade ut mot käken. 

Efter 10 ggr i vakuum-maskinen kan Anna berätta att hon sover bra. Om hon vaknar så somnar hon om igen. Värken efter borrelia-infektionen är borta. Anna har inte ont i ben eller fötter och känner en lättnadskänsla i hela kroppen.

Publicerat med kundens medgivande.

Fönstertittarsjuka, diskbråck, hälsporre, myrkrypningar

Ingrid

Ingrid som är en aktiv person och tycker om friluftsliv, hade fått fönstertittarsjuka. Det vill säga att stora lårbensartären hade fått en 17 cm lång förträngning som gjorde att blodet inte nådde fram till musklerna vid ansträngning. Detta orsakade stark smärta vid gång. Ingrid brukade trotsa smärtan och gå med raska steg trots att tårarna rann utmed kinderna. När hon hade gått till toppen av kullen som hon satt upp som mål fick hon sitta en lång stund innan smärtan försvann. På röntgen hade man försökt med ballongsprängning men på grund av att förträngningen var snirklig gick det inte. Benet var också lätt svullet. Ingrid var för friskt för att få en bypass operation. Ingrid glömde att tala om att hon dessutom hade myrkrypningar som hon vaknade av på nätterna och ett känselbortfall i vänster stortå på grund av diskbråck.

Ingrid kom på Intermittent Vakuumterapi på Limador. Hon önskade påbörja behandling för att förbättra cirkulationen i benet. Efter första behandlingen kände hon lättnadskänsla i båda benen, inga myrkrypningar natten efter. Hon hade också en känsla av att ha gått ner i vikt. Tredje dagen efter behandlingen började hon få stora urinmängder. Detta fortsatte även efter andra behandlingen. Ingrid fick också tillbaka känseln i tån och det pirrade där diskbråcket satt.

Efter tredje och fjärde behandlingen kvillrade det i vänster ben, det ben där förträngningen på artären sitter.  Känseln i tån avtog någon dag efter behandlingarna men effekten satt i lite längre för varje gång. Även myrkrypningarna höll upp men kom tillbaka efter någon dag.

Efter femte behandlingen försvann myrkrypningarna helt och Ingrid kunde sova gott på nätterna. Det pirrar i benet på olika ställen. Känseln i stortån blir hela tiden bättre.

Efter sjätte gången är smärtan i benet vid ansträngning klart bättre men fortfarande smärta i foten vid ansträngning. Åttonde till tionde gången, allt längre gångsträcka innan smärtan kommer. När smärtan kommer är den mindre och går över snabbare. Sover gott, inga myrkrypningar på natten.

Efter tionde behandlingen går Ingrid över på uppehållsbehandling genom att glesa ut mer och mer mellan behandlingarna. Det händer dock fortfarande saker med kroppen. Träningsvärk försvinner när hon kommer på behandling och en gammal skada under skulderbladet börjar pirra... Ingrid säger att om hon endast fått hjälp med myrkrypningarna så hade det varit värt att få behandling. Idag sover hon gott och slipper vakna på grund av myrkrypningar. 

Publicerat med kundens tillåtelse.

Fönstertittasjuka

Björn

Björn har sedan länge haft problem med att gå på asfalt. Han har diagnosen fönstertittarsjuka och får väldigt ont i benen när han går på hårt underlag. Björn är jägare och älskar att gå i skog och mark. I skogen kan han gå utan att få ont. På asfalt kan han endast gå ca hundra meter innan han måste stanna på grund av smärta. Det tar ca två minuter innan smärtan lägger sig. Vid konsultationen säger Björn att han önskar få längre gångsträcka på asfalt. Han vill kunna gå en sträcka motsvarande ca 400 meter. Björn har blivit undersökt på sjukhuset men får ingen operation eftersom han är för frisk. Ballongsprängning skulle inte fungera i hans fall. Enligt läkaren han träffade på sjukhuset finns det 9000 personer i Sverige som är sämre än Björn. Hans fall har därför låg prioritet i sjukvården. Vi startar upp med Intermittent Vakuumterapi. Resultatet av behandlingen följer nedan:

Beh 1: Lätta ben, känns som att ha tagit av sig ett par stora tunga stövlar.

Beh 2: Mår bra. Stor ansträngning sedan första behandlingen. Letade efter en bortsprungen hund i hård terräng under många timmar. Orkade mer än förväntat.

Beh 3: Bättre mående generellt och lätta ben.

Beh 4: Smärtfrihet i vä ben, endast liten trötthet vid ansträngning. Höger ben oförändrat.

Beh 5-6: Lättare i benen annars ingen större förändring.

Beh 9: Något bättre i höger ben.

Beh 10: Går den önskade sträckan på asfalt med mindre smärta i höger ben och smärtfri i vänster ben.

Björn har tablettbehandlad diabetes, står på blodförtunnande och blodtrycksmediciner. Blodtrycket togs då vi började behandla. Det var då 160/80. Efter en och en halv månad och tretton behandlingar senare mättes blodtrycket igen, det var då 140/70. Båda gångerna togs blodtrycket direkt efter Vakuumterapin.

Björn fortsätter med uppehållsbehandling ca en gång i månaden.

Efter beh nr 20  säger Björn att även höger ben känns bra. 

#fönstertittarsjuka #claudiocatiointermittens #högtblodtryck #tyngdkänsla i benen

Publicerat med kundens tillåtelse.

Nedsatt cirkulation efter skada

Inge

Inge har skadat sitt ben vid två gånger för 50 respektive 30 år sedan. Vid båda tillfällena ådragit sig sprickor i benet. Sedan dess nedsatt cirkulation i höger underben som leder till smärta när han går. Han har också hjärt- kärlsjukdom och är stentad i hjärtat. Han tar blodtryckssänkande, blodförtunnande och läkemedel för att sänka blodfetter. Inge mår väl men skulle vilja kunna gå obehindrat och utan att få ont vid promenader.

Beh 1: Behandling inleds, vi börjar försiktigt med ett program som är skonsamt för hjärtat men ändå ger fullt vakuumtryck. Efter första behandlingen ingen större effekt.

Beh 2-4 Efter fyra gånger med det lite skonsammare programmet vågar vi oss på att använda ett lite kraftigare program.

Beh 5 Redan efter första gången med det mer potenta programmet börjar Ingemar känna något mindre smärta i benet. Vaden i det skadade benet känns mjukare.

Beh 6: Upplever sig helt bra i benet.

Beh 7-8 Ingen kommentar.

Beh 9: Kunden har varit utomlands i varmt land. Har promenerat mycket, känner ingen smärta vid gång.

Beh 10: Mycket nöjd med behandlingen. Känner smärta någon gång då han går och det är kallt ute. Benet var lite svullet förut men nu är det inte det längre. Kunden kan dra upp stumporna helt. Tidigare brukade han vika ner dem för att benet inte skulle svullna. Gör ett uppehåll i behandlingen för att återkomma om en dryg månad för uppehållsbehandling. 

Publicerat med kundens tillåtelse. 

#nedsattcirkulation #smärtavidmjukdelsskada #smärtavidgång

Svullna ben, nedsatt rörlighet. smarta, störd nattsömn, diskbråck

Janne 75 år

Janne har i hela sitt vuxna liv haft problem med svullnad, åderbråck, smärta och stumma ben. Smärta i benen har han dygnet runt och många sömnlösa nätter. Han har dessutom ett diskbråck. Janne är pensionär men arbetar fortfarande lite som hantverkare. Janne sitter ofta uppe på nätterna tre-fyra nätter per vecka på grund av smärtan. Humöret påverkas negativt av tröttheten och smärtan. Janne har svåra problem med åderbråck och är opererad i ena benet utan särskilt gott resultat. Andra benet ej opererat. Har stora problem med svullnad, myrkrypningar och smärta dygnet runt. 

Behandling inleds:

1 beh: Lättare i kroppen, framförallt i benen. 

2 beh: Sover gott nästan hela natten endast uppe två ggr. Myrkrypningarna nästan borta. 

3 beh: Rör sig bättre, sover som en stock. Lite öm där tyget suttit runt magen under vakuumbehandlingen (vi virar en filt runt kroppen som polstring i fortsättningen). 

4-5 Minskar vakuumtrycket. Janne tyckte detta var bra och han har fått ännu större urinmängder vilket tyder på att ännu mer vätska och svullnad  försvinner ur kroppen. 

6 beh: Åderbråcken MYCKET bättre enligt Janne själv. Hade velat fortsätta med behandlingar men av ekonomiska skäl måste han göra ett uppehåll. Dock mycket nöjd, sover som en stock, har inga myrkrypningar längre, kan böja på benen och känner sig mer rörlig än på många år. 

Publicerat med kundens tillåtelse.

#svullnad #åderbråck #varicer #myrkrypningar #svårsmärta #dåligsömn

Kramper i benen, smärta, fönstertittarsjuka, skada på svanskotan, störd sömn, diabetes

Lisa 85 år

Lisa söker främst för att hon har ont i sina vader när hon går. När smärtan sätter in kan hon inte ta ett enda steg till utan fryser till och bara väntar på att den enormt starka smärtan ska ge med sig. Lisa har en stent (en liten metallbit som ökar blodkärlets lumen) i ett blodkärl i vänster ben som satts dit för att underlätta blodcirkulationen. Lisa har diabetes sedan 32 år och är insulinbehandlad. Hon har också blodtrycksmedicin och blodförtunnande. Sömnen störs av kramper vilket i sin tur inte är bra för blodsockret och det allmänna välbefinnandet. Behandling  med vakuumterapi inleds.

1 beh: Sovit gott på natten, inte behövt gå på toaletten. Går normalt på toaletten tre ggr per natt. 

2 beh: Har glömt av att berätta att hon har haft ont av en skada på svanskotan som ådrog sig vid ett fall för ett år sedan. Smärtan helt borta efter att hon påbörjat behandlingen. Kramperna i benet bättre. 

3 beh: Sover jättegott. 

4 beh: Ländryggen känns mycket, mycket bättre enligt Lisa. Hon kan resa sig och gå direkt utan att stå still och vänta. Tidigare fått stå en stund efter uppresning. 

5 beh: Vaderna något bättre, största effekten på ländryggen. Kramperna i benen helt borta. Lisa har noterat att blodsockret går ner av behandlingen. Innan hon lade sig i vakuummaskinen idag hade hon ett blodsocker på 11,5 efter 40 min behandling har hon 8,5. Lisa berättar också att hon och sambon gått en långpromenad härom dagen med stavar. Fick träningsvärk i höfterna som dock gick över efter ett par dagar. Har inte varit på långpromenad på över ett år. 

Lisa hade gärna velat fortsätta med behandlingar men måste av ekonomiska skäl göra ett uppehåll. Hon är dock mycket nöjd och ser fram emot att kunna återkomma senare. 

Limadors kommentar: Vi önskar att ingen skulle behöva betala för att få behandling på Limador och priserna är satta så lågt som det bara är möjligt. 

Vill man ha god effekt på åderförkalkningar i benen krävs ofta drygt tio behandlingar ibland fler. 

Publicerat med kundens medgivande.

#smärta #kramper #diabeteskomplikationer

Smärta i huden, tunga och svullna ben, lipödem?

Malin

Malin söker hjälp på Limador för att hon har ont i benen. De känns tunga, hon har ont vid beröring och benen svullnar ganska mycket under dagen vilket leder till smärta och obehag. Malin säger att hon har ont även vid lätt beröring, skärande smärta. På Limador bedömer vi att det kan röra sig om Lipödem stadium 2 baserat på utseende och symptom.

Behandling inleds. Malin erbjuds att köpa Bubblisar som är speciell kompression avsedd för personer med lipödem. Detta för att angripa problemet från mer än ett håll. Vg se www.bubblisar.se

1 beh: God effekt, har fått igång lymfsystemet och kissar mycket. Tycker att Bubblisarna är behagliga.

2 beh: Inget nytt.

3 beh: Maken ser att benen är smalare, byxorna sitter lösare.

5 beh: Malin upplever att hon fryser mindre och att extremiteterna håller värmen bättre.

6 beh: Bättre cirkulation, lättare i benen och svettas mindre.

7 beh: Mår generellt sett bättre.

8-9 beh: Inget nytt.

10 beh: Smärtan i benen borta. Malin behandlas också för högt blodtryck.  Innan hon började med vakuumbehandling hade hon ett blodtryck på 140/95. Igår kontrollerade hon igen och nu ligger blodtrycket på 122/75. Övriga förändringar än att gå på vakuumbehandling har inte Malin gjort.

Publicerat med kundens medgivande.

#smärtavidlipödem #smärtaochsvullnad #blodtryckssänkande #lipödem

#strålskade #svullnaben #smärta #myrkrypningar #spasticitet #dnedsattrörlighet

Åke

Åke kommer till Limador med svullna ben, troligen en skada efter strålbehandling som Åke genomgick för tio år sedan. Har mycket besvär av att benen är svullna, bland annat tyngdkänsla. Han har på grund av svullnaden ovanliga infektionen som blir långdragna, ex nagelsvampsinfektion som gick ända upp till knät. Har också smärta i benen, myrkrypningar och spacitisitet (kraftiga ryckningar i benen). Åke är också opererad i nacken för diskbråck vilket tagit bort en del av smärtan. Åke medicinerar för myrkrypningarna och har maxdos, ändå räcker det inte. Han har ryckningar och krypningar i benen så fort han sätter sig ner. 

För något år sedan fick Åke en förlamning som inte man inte kunnat fastställa orsaken till. Doktorn säger att det förmodligen beror på spinal chock och härrör från ryggen. Rehabiliteringen har varit trög. Åke går med rollator. 

Åke påbörjar en behandlingsomgång på 10 behandlingar på Limador med hjärtprogrammet eftersom Åke har hjärtflimer och är Waranbehandlad. Så här förlöpte det: 

Beh 1: Kissade mycket under andra natten efter behandlingen. 

Beh 2: Märkte inte så mycket men vänster ben kändes bättre. 

Beh 3: Många toabesök på natten, kissade mycket. 

Beh 4: Spasticiteten i höger ben är kvar men i vänster ben är de helt borta. Mindre svullne n i benen både på morgonen och kvällen. 

Beh 5: Har dragit ner på värktabletterna. Tidigare tog Åke 1-2 Panocod mot tidigare 4. Har tagit Panocod i många år. 

Beh 6: Känner sig mindre stel. 

Beh 7: Upplever att höger benet är sämre igen. Har lyft bräder i helgen. Andra benet helt besvärsfritt. 

Beh 8: Suttit stilla hela lördagen, märker ingen större förändring sedan senaste behandlingen. 

Beh 9: Vänster ben bättre, mindre svullet, inga myrkrypningar eller spasticitet. Någon enstaka gång myrkrypningar i vä ben. Höger ben fortfarande spastiskt men inte mycket myrkrypningar alls.

Beh 10: Vänster ben helt bra för närvarande, höger ben också helt bra sedan sist. Har dragit ner på medicinen mot myrkrypninarna till ett minimum. För tillfället känner sig Åke nöjd med behandlingar och vill göra ett litet uppehåll. 

En månad senare återkommer Åke. Myrkrypningarna har kommit tillbaka lite och Åkes fru tycker att han ska fortsätta med behandlingar.

Beh 11: Myrkrypningarna är helt borta. Spasticiteten är nästan borta. Gångförmågan är bättre, Åke känner sig mer rörlig och kan gå mer. Sover bra, inga myrkrypningar eller ryckningar. Åke planerar att ta en behandling var fjortonde dag för att se om det kan räcka som uppehållsbehandling. Eftersom han har blivit mer rörlig tränar han nu två ggr per vecka. 

 

#migrän #huvudvärk #kroniskhuvudvärk

Kalle 49 år

Kalle har hela livet haft problem med svår huvudvärk och migrän. Faktiskt är det första barndomsminnet - ont i huvudet. Ca 2 ggr/vecka har Kalle ont i huvudet och migrän eller endast migrän. Huvudvärken övergår ofta i migrän eller migrän direkt. Kalle har varierat mellan olika receptfria smärtstillande eftersom vissa smärtstillande efter ett tag triggar huvudvärk. De senaste fem åren har han helt slutat med smärtstillande och försökt vila bort huvudvärk och migrän. Men under de senaste åtta månaderna har något hänt, huvudvärk och migrän är borta. Visserligen har värken ersatts av trötthet men värken är borta. Förbättringen sammanfaller väl med den tid Kalle fått behandlingar med Intermittent Vakuumterapi. Han har då ganska sporadiskt kommit på ca 16 behandlingar under en åtta-månaders period.

Ibland är det så att huvudvärk och migrän som man haft sedan barndomen spontant kan bli bättre med åren. Men Kalle har tre syskon som alla har samma problem med huvudvärk och migrän. Ingen av syskonen har fått någon förbättring. Även fadern hade samma problem som han hade hela livet.

Kalle kommer att fortsätta ta behandlingar med Intermittent Vakuumterapi för att se om det går att uppnå ytterligare förbättring.

 

Publicerat med kundens medgivande.